AI ще увеличи пропастта между учители и ученици

Българчетата не се справят добре с учебния маериал, смята Нели Колева от Фондация "Заедно в час"

27.05.2023 | 09:14 Редактор: Юлиан Христов
AI ще увеличи пропастта между учители и ученици

Навлизането на изкуствения интелект и дигитализацията като цяло вече доведоха до колосална промяна в образованието. Много ще се задълбочи поколенческата пропаст между учителите и техните ученици.

Това каза директорът "Стратегически партньорства" във Фондация "Заедно в час"  Нели Колева в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Образователната система има изключително силна нужда от обучение на преподавателите, което е целенасочено, ориентирано към резултата и поставя учителите в центъра, но в името на техните ученици. Никой не оспорва, че имаме и добри учители и добри училища, а имаме и традиции, но фактите са факти. Учениците не са подготвени за едно бъдеще, което ние, като възрастни не можем да си представим, но сме длъжни да ги въоръжим с тези знания, умения и нагласи, които ще ги направят успешни", каза тя. 

"Където и да погледнете, каквато и статистика да изберете, българските ученици не се справят добре. Не се справят добре на Държавните зрелостни изпити, а след седми клас на Националното външно оценяване само 35% се справят с математиката, 53% - с българския език и литературата. Статистиката на  PISA показва почти 50% неграмотни, а хората, които, които нито учат, нито работят, нито са в процес на преквалификация са почти 20% - 19,2%". 

Тези данни ни казват, че ние не се справяме със задачата си да образоваме младите хора. Причините са няколко. Когато човек не се справя с нещо обикновено, независимо каква е сферата, първата причина е, че отказваме да го видим и с всички сили се съпротивляваме, добави Колева. "Непрекъснато говорим за тези 150-200 отличника, които носят медали и с които се гордеем. Ние трябва да се гордеем с тях, но това съвсем не е постижение на нашата образователна система. Това са единици, които се справят добре, въпреки образователната система, а не благодарение на нея". 

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.