Ще изчезнат ли радиостанциите от автомобилите?

Американски сенатори протестират срещу премахването на AM радиото от новите автомобили

19.05.2023 | 14:35 Редактор: Михаела Димитрова
Ще изчезнат ли радиостанциите от автомобилите?

Американски законодатели и автомобилните компании влизат в сериозен конфликт заради една от най-старите технологии, използвани в индустрията, съобщава Autoevolution, като посочва причините за това.

Все повече производители се отказват от AM-радиото в своите модели, но властите са убедени, че това е функция за безопасност, която трябва да остане. В крайна сметка група сенатори от двете партии – демократи и републиканци, предложиха закон, с който да се забрани на производителите на автомобили да премахват AM радиостанциите в своите превозни средства.

Независимо дали предлага касетофон, CD-плейър или стрийминг-устройство, радиото си остана основната част на мултимедията. В ерата на стрийминг услугите обаче, то се превърна в нещо излишно, тъй като дори в цифров формат то бива пренебрегвано от водачите, повечето от които така или иначе предпочитат да слушат Spotify.

Ето защо производителите на автомобили тихомълком започнаха да премахват радиостанциите от превозните си средства. В същото време обаче FM сигналът се разпространява само по права линия и е ограничен до около 50-60 км, докато AM има много по-голям обхват. И това го прави идеален за предаване на спешни сигнали и информация за трафика.

Повече по темата прочетете automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay