Как да разберем дали маслото на двигателя е за смяна?

Елементарни трикове, с които може да предотвратим основен ремонт на двигателя

17.05.2023 | 22:40 Редактор: Михаела Димитрова
Как да разберем дали маслото на двигателя е за смяна?

Производителите на смазочни материали провеждат стендови тестове на своите продукти. Ако вземем средни стойности, то синтетиката може да издържи около 1000 часа, а минералното масло - максимум 300. 

Някои добавки удължават работата на маслото, но след като те загубят свойствата си маслото се сгъстява и маслената помпа вече не може да го изпомпва. А трябва да знаете, че реалните условия на работа значително намаляват горепосочените цифри.

Друга причина е изчерпването на пакета добавки преждевременно, което се случва, ако маслото редовно работи при повишени температури.

Затова първо отстранете капачката за пълнене на масло в двигателя и проверете долната й част. Ако там се виждат твърди отлагания, подобни на сажди, тогава ние уверено твърдим: собственикът не е спазил интервалите за поддръжка или е използвал нискокачествени масла. След това загрейте мотора до работна температура, загасете го и развийте отново капачката. И ако от гърловината излиза син дим или се усеща миризма на отпадъци, състоянието на консуматива е лошо.

За да не се стигне до пагубен ремонт, сменяйте маслото не по километри, а по моточасове. Особено ако двигателят е с компресор и колата често се кара в задръстванията в града.  

Могат да се използват и специални съставки, например така наречените меки промивки на двигателя. Те отстраняват различни отлагания от системата и почистват хидравличните задвижвания.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
nikolapanayotov44@gm
преди 1 година
Много е разтегливо ,Първо капачката на съвременните коли не се развива докато двигателя е топъл.Може да има дим от дефектни гумички на клапани или износени сегменти.Най добре е след 10хл.клм да следите нивото на маслото и ако то започне да спада по бързо е за смяна.Карал съм и по 7-8хл.клм и почва да спада а друго е издържало над 20х.клм неприятното е че не си сигурен в маслото което купуваш.Преди купувах масло от маг.Триумф Пловдив и изкарваше над 18х.вече тези магазини затвориха. Сигнализирай за неуместен коментар