"Facebook-ът ми изчезна": Младежи обучават пенсионери на работа със смартфон

"По този начин успяваме да намалим малко самотата им", споделиха от Домашния социален патронаж - Бургас

16.05.2023 | 19:20 Редактор: Петя Кръстева

В Бургас обучават възрастни хора как да работят със смартфон. Курсовете се организират от социалния патронаж, а с нелеката задача да разкрият света на модерните технологии на пенсионерите са се заели младежи доброволци. 

Заедно с други пенсионери 82-годишната Магда Мамарова се е записала на курса за работа със смартфон. Вече може да пуска SMS, но социалните мрежи се оказват истинско предизвикателство за нея.

"Facebook-ът ми изчезна и не мога да си го върна- акунт, макунт, вакукт, не знам какво ми пише на английски. Изпратиха ми снимка на внучката - вчера я виждах, днес не се показва", оплака се възрастната жена. 

По думите на Валентина Станкова, която е управител на Домашен социален патронаж - Бургас, няколко души са им се обадили и са споделили, че не могат да се справят с мобилните си телефони. 

"Искат да направят връзка с близките си, които са в чужбина и в България, но не могат да ги видят. Искат да боравят с Viber", поясни тя. 

Пенсионерите се обучават от доброволци от Международния младежки център в Бургас. "На каквото се научих миналия път, половината го забравих", призна един от пенсионерите.

"Най-трудно им е да теглят приложения, да пращат SMS-си, да си пишат със своите близки и ние затова ги обучаваме - да имат комуникация със своите дъщери, синове, внуци", коментира доброволецът Михаил Колев. 

Заради големия интерес курсът за работа със смартфон ще продължи два пъти седмично и през следващите месеци. "По този начин ние успяваме да намалим малко самотата им", посочи Станкова. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.