Цветът на автомобила има връзка с пътните инциденти- ето кой е най-опасният

Тъмните коли се забелязват по-слабо на пътя

09.05.2023 | 11:06 Редактор: Михаела Димитрова
Цветът на автомобила има връзка с пътните инциденти- ето кой е най-опасният

Цветът на автомобила има връзка с инцидентите по пътищата, сочат данни от наблюдение на британската компания Road Angel. Според експертите 60% от червените коли са претърпели зполополуки на Острова, което прави този цвят "най-опасният".

Констатацията е силно свързана и с това, че червените коли често се избират от любителите на бързото шофиране, а мъжете са с 12% по-склонни да предпочетат кола с такъв цвят, отколкото жените. В съчетание с факта, че голяма част от спортните автомобили са червени, става още по-ясно защо колите с този цвят по-често попадат в инциденти.

На второ място са кафявите коли, като близо 59% от собствениците са имали неприятности на пътя. Друг "опасен" цвят е черният - рискът от злополука при такива автомобили е 57%. Както за черните, така и за кафявите коли, видимостта изглежда допринася за инцидентите.

Проучванията потвърждават, че тъмните коли се забелязват по-слабо на пътя от ярко оцветените. Поради тази причина белият е един от "най-безопасните" цветове за автомобили, тъй като прави превозните средства добре видими и лесни за фиксиране по пътищата.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay