Скок в продажбите на електромобили, драстично намалява потреблението на петрол

Трите най-активни пазара са в Китай, Европа и САЩ

26.04.2023 | 09:27 Редактор: Вяра Димова
Скок в продажбите на електромобили, драстично намалява потреблението на петрол

Продажбите на електромобили са в подем и се очаква да съставляват почти един от всеки пет продадени автомобила през тази година, сочи доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван.

МАЕ заяви, че бързото електрифициране на автомобилния транспорт ще има големи последици за енергийната индустрия, тъй като до края на десетилетието ще премахне нуждата от пет милиона барела петрол дневно, предаде АФП.

Средното потребление на петрол в света е малко над 100 млн. барела дневно.

"Електрическите превозни средства са една от движещите сили в бързо развиващата се нова глобална енергийна икономика - и те водят до историческа трансформация на автомобилната индустрия в световен мащаб", заяви в изявление изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитирана от БГНЕС.

В годишния си доклад за електрическите превозни средства МАЕ посочва, че очаква годишните продажби да нараснат с 35% през тази година. Прогнозата е, че пазарният им дял ще достигне 18%, при 4% през 2020 г. МАЕ заяви, че преобладаващата част от продажбите на електромобили са концентрирани на три пазара: Китай, Европа и Съединените щати.

Снимка: БГНЕС