Какъв би бил животът на Марс?

НАСА иска да подготви истинска мисия до Червената планета 

17.04.2023 | 08:28 Редактор: Тодор Петров
Какъв би бил животът на Марс?

Покрит с червен пясък под, четири спални, дневна, няколко работни помещения, малък фитнес, вертикална оранжерия за зеленчуци и медицински сектор. Така изглежда симулаторът на живота на Марс, в който четирима доброволци ще живеят като на Червената планета в рамките на една година.

По този начин НАСА иска да изследва как се държат хората, ако са в пълна изолация далеч от Земята, обяснява ръководителката на проекта Грейс Дъглас пред агенция "Ройтерс”.

Изследователският проект, наречен "Аналог на здравословното състояние и ефективността на екипажа", трябва да симулира едногодишен престой на Марс. "Искаме да разберем как ограниченията ще повлияят на здравето им и на техните способности", обяснява Дъглас пред АРД.

160-те квадратни метра са изградени с помощта на 3D-принтер в хангар в Хюстън, Тексас. Експериментът представлява подготовка за бъдеща мисия до Марс, посочва експертът от НАСА Сюзън Бел. 

"Освен изолацията и ограниченото пространство ще наблюдаваме и как четиримата се погаждат помежду си. Ако живееш с още трима души в малко пространство, това може да те изтощи", казва тя.

Четиримата платени доброволци ще трябва да живеят в реалистични условия като на Марс. Това означава, че няма да разполагат с много вода и чист въздух, ще имат много малко багаж и почти никакъв контакт с приятелите и семейството си - точно както биха живели на Марс в далечното бъдеще.

Единственото, което не може да се симулира достатъчно ефективно на станцията "Mars Dune Alpha", са гравитационните условия на Марс. За целта е обособена специална зона, обяснява инженерът от НАСА Алекс Боуман, предаде DW.

"Създали сме пространство, в  което участниците ще могат да се "разхождат” на Марс, благодарение на виртуална реалност. Те ще могат да извършват и симулации на експерименти, които биха правили на Червената планета - например да взимат геоложки проби, да чистят праха от скафандрите си и соларните панели или да правят ремонти в дома си", пояснява той.

В следващите седмици ще бъде обявено и кои ще са четиримата, които ще бъдат изолирани в "Къщата на Марс" за 365 дни. Според НАСА те трябва да отговарят на всички стандартни изисквания за астронавти.

При евентуален проблем в станцията или ако някой от доброволците в някакъв момент се откаже, ще бъдат осигурени двама резервни астронавти. Симулацията трябва да започне през юни, а след нея се очакват и два други експеримента. От 2040-а година вече нещата вече ще станат сериозни - това е крайният срок, поставен от ръководителя на НАСА Бил Нелсън за изпращане на мисия с екипаж на самия Марс.