fallback

Нов бизнес модел за продажба на автомобили - собственикът вече не притежава колата си

Оказва се, че традиционната практика вреди на околната среда

18.03.2023 | 10:48 Автор: Ирена Бакърджиева

Традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега беше обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка на новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, твърди консултанската компания Berylls.

Причината е, че сегашният начин на продажби инхибира (забавя или предотвратява) рециклирането на превозните средства, което е част от стратегията на автомобилния производител. Той трябва да представи план, в който е посочен екологичния отпечатък на колата от началото на нейното производство до края на нейния живот, тоест до рециклирането.

В същото време собственикът на автомобила няма как да даде старата си кола на производителя, защото той няма права върху нея. От него обаче се изисква автомобилът да бъде унищожен с минимално въздействие на околната среда. Затова по предложение на "зелените" в Европа се обсъжда нов модел на продажба, при който автомобилите няма да стават собственост на потребителя, а остават на производителя.

В този случай обаче плащането към производителя трябва да бъде в пълен размер, срещу което той ще осигурява бизнес модел от типа "Автомобилът като услуга", категорични са еколозите, които настояват 95% от всички компоненти на превозното средство да бъдат повторно използвани или рециклирани.

Четете повече в automedia.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Техно
fallback