Смартфоните са в основата на опасен скок на смъртните случаи при шофиране

Може да е трудно да се установи, че телефоните са участвали пряко в пътнотранспортно произшествие

17.03.2023 | 22:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
Смартфоните са в основата на опасен скок на смъртните случаи при шофиране

Въпреки че сме на прага на самоуправляващите се автомобили, които скоро ще завладеят магистралите, засега в много отношения все още сме привързани към изкуството да шофираме, докато използваме мобилен телефон. Но очевидно тази зависимост е смъртоносна. Според "Лос Анджелис Таймс" смартфоните са в основата на опасен скок на смъртните случаи при шофиране по магистралите.

"Проблемът е много по-голям, отколкото показват данните", казва Брус Ландсбърг, заместник-председател на Националния съвет за безопасност на транспорта, който го нарича "епидемия". Той цитира и натрупаните наранявания, които не водят до смърт. "Всички говорят за смъртните случаи, но има стотици хиляди или повече наранявания, които променят живота", каза той.

По думите му тези наранявания и смъртни случаи при шофиране "не са злополуки" и са "напълно предотвратими". Ландсбърг също така обвинява смартфоните и технологичните компании за проблемите.

Робин Робъртсън, главен изпълнителен директор на Фондацията за изследване на пътнотранспортните произшествия и друг член на коалицията за разсеяно шофиране, казва, че "ако не можем да покажем, че това е проблем, тогава не можем да насочим вниманието и ресурсите си към неговото решаване".

По отношение на значението на технологиите Кори Войнарович смята, че "технологиите ни вкараха в тази каша и технологиите ще трябва да ни извадят от тази каша". Войнарович е главен директор по приходите на NoCell Technologies - система, която има за цел да ограничи или забрани смартфоните и други технологии по време на шофиране.

Предполагаемата епидемия от използването на смартфони, която възпрепятства способността за шофиране, все повече набира скорост. През 2022 г. смъртните случаи по магистралите в САЩ са се увеличили с 22% до 46 000. Въпреки че данните на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата твърдят, че 324 652 наранявания и по-малко от 10 процента от смъртните случаи на магистралите са в резултат на разсейване при шофиране, Националната коалиция за разсейване при шофиране смята, че NHTSA може би силно подценява данните и че действителният процент е между 25 и 30, пише БГНЕС.

Една от най-големите причини е, че водачите често не желаят да признаят, че използването на смартфон по време на шофиране е довело до катастрофа, а за разлика от употребата на наркотици или алкохол, това не е нещо, което може да се докаже без някакъв видеоматериал, което е много малко вероятно. В случаите, когато шофьорът и/или свидетелите може да са загинали или да са били ранени при катастрофата и да не могат да дадат показания, може да е трудно да се установи, че смартфоните са участвали пряко в пътнотранспортно произшествие.

Според неотдавнашно проучване голям брой хора използват смартфони, докато шофират. 77% от отговорилите са заявили, че говорят по смартфона си по време на шофиране, 74% са използвали приложения за навигация от мобилен телефон, а 56% са чели текстови съобщения или имейли.

Снимка: Pixabay