Грешките на пътя, с които дразним другите шофьори

Неизползването на мигачите и раговорите по телефона са част от грешките

27.11.2022 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Грешките на пътя, с които дразним другите шофьори

Движението по пътищата е свързано с много рискове. Но ситуацията се утежнява допълнително поради неадекватността на някои шофьори. Дали поради неопитност, или поради пренебрежение към другите, те се държат като "господари на пътя".

5 грешки на пътя, които вбесяват другите на пътя:

1. Невъзможност за паркиране
Ако няма умения за паркиране, тогава водачът постоянно ще дразни и ще пречи на другите. Става дума не само бавни маневри, но и неправилно проведени, при което непохватните водачи да могат да ударят или одраскат съседните коли. Ако паркирането е вашето слабо място, трябва да започнете да коригирате празнината.

2. Засичане
Без значение дали засичането след изпреварване е било умишлено или неумишлено, във всеки случай то е признак не само лошо възпитание. На първо място, това е сериозна заплаха за другите участници в движението. Дори и да не се случи произшествие, засеченият шофьор може да бъде ядосан дълго време от случилото се.

3. Разговор по телефона
Според статистиката това е втората причина за инциденти. Всеки диалог по телефона отвлича вниманието от пътя. Водачът трябва да следва не само движението, но и нишката на разговора. Много е трудно да направите това едновременно. Това означава, че вниманието и скоростта на реакция на водача ще намалеят. 

4. Бързо шофиране при лошо време
При неблагоприятни условия е трудно да се спазват правилата за движение. За безопасност трябва да намалите скоростта и да увеличите дистанцията. Но има шофьори, които предпочитат да не обръщат внимание на леда или водата по пътя и карат така, сякаш под колелата им има гладък сух асфалт. 

5. Невключване на мигачи
Включването на пътепоказателите преди завиване или смяна на лентата е не само учтивост на пътя, но и изискване на правилата за движение. Шофьорите, които не смятат за нужно да предупреждават другите за намеренията си, усложняват значително обстановката на пътя.

Четете повече на automedia.bg.
Снимка: pixabay