Научен пробив: На Луната може да се отглеждат растения

Това ни доближава с една стъпка до изграждането на цивилизация отвъд Земята

15.03.2023 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
Научен пробив: На Луната може да се отглеждат растения

Учени от Университета във Флорида са се заели да направят възможно отглеждането на лунни растения, което ни доближава с една стъпка до изграждането на цивилизация отвъд Земята, съобщава Giant Freakin Robot.

След като три пъти кандидатстваха пред НАСА за проби от лунна пръст, донесени по време на мисиите "Аполо", изследователите най-накрая бяха одобрени и успяха да направят първия в историята опит за отглеждане на лунни растения.

Оказва се, че отглеждането на лунни растения е точно толкова трудно, колкото изглежда. На Луната няма въздух или вода, а температурата се променя драстично от +90 до -120 градуса по Целзий. Да не говорим, че растенията се нуждаят и от почва, а сивата пръст, която се намира на повърхността на Луната, дори не е близка до гостоприемната почва, която познаваме и обичаме на Земята.

Ллунните растения растат, макар и не в изобилие. Учените засадили Arabidopsis thaliana, който е често изучаван и добре познат сорт от семейството на синапените растения. Всички растения покълнали по един и същи начин и започнали да растат по един и същи модел до около седмица след 20-дневния период на растеж. Към шестия ден някои от лунните растения започнали да изглеждат различно, пише БГНЕС.

Растенията започнали да растат по-бавно, имали по-малки корени и започнали да почервеняват. Кръстосаното изследване на реголита, в който растат по-слабите растения, показва на учените, че в по-свежата лунна пръст от мисията "Аполо 17" растат по-силни растения, което предполага, че зрелостта на пръстта води до по-здравословен растеж.

Въпреки че лунните растения едва оцеляват и дори не са близо до процъфтяване, Университетът във Флорида доказва нещо, което никой досега не се е опитвал да изпробва: растения наистина могат да растат на Луната.

Снимка: Pixabay