За спокоен сън - българи разработват устройство, което намалява хъркането

Устройството вибрира и кара човек да се обърне настрани

06.03.2023 | 11:19 Редактор: Елеонора Танева
За спокоен сън - българи разработват устройство, което намалява хъркането

Около 35% от двойките имат проблем с хъркането, около една трета от хората в отношения не могат да спят заради този проблем. Това каза съоснователят на Repose Богомил Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria. Стартъпът разработва иновативно хардуер устройство в помощ на хората, които имат проблеми с хъркането. Продуктът има голям потенциал на световния пазар.

"Това е устройство с размерите на часовник, което се прикрепя към дреха и работата му се базира на научно доказан принцип - когато човек не спи по гръб, той или хърка по-малко, или не хърка въобще. Устройството вибрира тогава, когато той спи по гръб. Целта на вибрирането е да подтикне човека да смени позицията си по време на сън", обясни Георгиев. 

Вече има два прототипа, третият е в процес на разработка.

"Сега се тества на сравнително малък брой хора, като едновременно с това развиваме и софтуер, който да анализира данните и да ни позволи да видим каква е взаимовръзката между позиция, работа на устройството и ниво на хъркане. Устройството се приема добре от хората, които го носят, защото е малко, но все още трупаме данни и след това те ще бъдат анализирани", обясни фармацевтът в екипа от шестима души.

На този етап те се справят сами с финансирането на проекта. Относно конкуренцията на пазара той уточни, че към момента има едно подобно устройство, което обаче не е налично на пазара в Европа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.