Радев подкрепи плановете за създаване на университет по космически науки и роботика

Президентът разгледа новата лаборатория за асемблиране и тестове на сателитни системи

06.02.2023 | 20:12 Редактор: Елеонора Танева
Радев подкрепи плановете за създаване на университет по космически науки и роботика

Бъдещето принадлежи на страните, които задават тенденциите за развитие на науката и икономиката. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си днес в една от най-бързоразвиващите се компании в сферата на наносателитните технологии и услуги EnduroSat, чиято инженерна и производствена инфраструктура е базирана в София. Държавният глава се запозна с последните достижения и бъдещите проекти на компанията и открои значението на дейността й за развитие на бизнес средата у нас, в сферата на образование и развитието на космически технологии.

По време на посещението президентът Радев разгледа новата лаборатория за асемблиране и тестове на сателитни системи, информират от пресцентъра на президентството. Пред държавния глава беше представена концепция за създаване на ново поколение сателитна констелация, чийто потенциал за наблюдение на земната повърхност в реално време няма аналог в региона, а цялата инфраструктура може да бъде произведена в България.

Президентът поздрави компанията за образователната ѝ програма Space Challenges, както и за плановете за създаването на университет по космически науки и роботика в България.

Снимка: Пресцентър на президенстството