Защо автомобилните консумативи са от съществено значение за вашия автомобил?

31.01.2023 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Защо автомобилните консумативи са от съществено значение за вашия автомобил?

Устройството на автомобила е съставено от множество и различни по вида си системи, работещи едновременно и в синхрон. Всяка изпълнява своето предназначение, но за да функционира правилно са необходими някои консумативи. Кои са те и кога се сменят, защо е важна навременната им подмяна? Споделят от онлайн магазин Maxcar.

За какво служат автомобилните консумативи?

Това са продукти, които се използват за съхраняване и поддържане работоспособността на леката кола. Сред тях, особено се открояват двигателните масла и тези на скоростите, антифриза, различните видове семеринги и уплътнения, горивните и въздушни филтри и много други. Обичайно, това са авточасти, които са допълнения на основните. Подлежат на по-бързо износване и през определено време се подменят.

От Maxcar са на мнение, че служат за подобряване на ефективността и продължителността на работата на автомобила. Имат пречистваща, уплътняваща, задвижваща, предаваща функция и още много други.

Кога се сменят и в кои случаи?

Смяната на консумативите в колите става поради две основни причини: при извършване на планова поддръжка и при поява на симптоми за повреда. Времето за превантивна поддръжка и диагностика се определя от производителя и от Maxcar смятат, че е излишно да се споменава за нуждата от неговото спазване. 

Времето за смяна може да е по-кратко от препоръчаното от производителя в случаите на повишени натоварвания и експлоатация в екстремни условия. Към последните, от Maxcar причисляват случаите на работа на автомобила като такси и ежедневното изминаване на дълги разстояния. Екстремни условия на експлоатация още се наблюдават при спортните коли и други.

Къде трябва да се извърши смяна на автоконсумативите?

За да пестят пари, собствениците на леки коли самостоятелно сменят автомобилните части. За целта се изискват някои умения, като възможност за оценка състоянието на маслото и неговото количество. Има нюанси при смяна на антифриза, отделните уплътнения, маслото на спирачките, филтрите, ремъците и т.н. Ако смятате, че не притежавате нужните умения за това, от Maxcar препоръчват да диагностицирате колата си и да сменяте нейните аксесоари и допълнения в специализиран сервиз.

От Maxcar твърдят, че предимствата от употреба на подобен обект са много:

  • работят опитни майстори – освен дипломата и дългогодишния стаж, подобни обекти са оборудвани и с нужните инструменти;
  • притежават на място качествени резервни авточасти – майсторите с опит ще направят смяната бързо и безпроблемно, тъй като притежават на място това, което е необходимо;
  • получавате гаранция – след обслужването на автомобила, клиентът получава гаранция за услугата

Снимка: pixabay