Разработиха тест, разграничаващ бактериална от вирусна инфекция

В голяма част от развиващите се страни масовата употреба на антибиотици се е превърнала в сериозен проблем

03.01.2023 | 11:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
Разработиха тест, разграничаващ бактериална от вирусна инфекция

Изследователи от Stanford Medicine успешно са разработили нов тест на основата на генната експресия, който може ефективно и много точно да разграничи бактериалните и вирусните инфекции една от друга, като по този начин значително да се намали прекомерната употреба на антибиотици.

Тестът разпознава съответния патоген на база имунната реакция на организма спрямо него.

Това е първият диагностичен тест, валидиран в различни глобални популации, който отчита по-широк спектър от бактериални инфекции, и единственият, който отговаря на критериите, определени от Световната здравна организация и Фондацията за иновативна диагностика и справяне с антибиотичната резистентност.

В голяма част от развиващите се страни масовата употреба на антибиотици се е превърнала в сериозен проблем. Много често този вид лекарствени средства са предписвани, без да има нужда от тях и в близо 70-80% от случаите те са приети при вирусна инфекция.

Антибиотиците са медикаменти, които са ефективни срещу активни бактерии. Прилагани в други ситуации, особено в прекомерни количества, биха могли да навредят на човека, а също и да доведат до антибиотична резистентност в популацията.

Антибиотичната резистентност е сериозен проблем в световен мащаб, който е причина за тежкото протичане на някои лесно лечими в миналото заболявания. Поради тази причина специалисти непрекъснато търсят нови начини, чрез които да намалят приема на тези медикаменти.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay