Apple злоупотребява с търговски клаузи, Франция я глоби с над 1 млн. евро

Проблемите са свързани с достъпа до магазина за приложения App Store

20.12.2022 | 13:12 Редактор: Вяра Димова
Apple злоупотребява с търговски клаузи, Франция я глоби с над 1 млн. евро

Парижкият търговски съд наложи глоба на американския технологичен гигант Apple от над 1 млн. евро заради злоупотреба с търговски клаузи при работа с френски разработчици на приложения, свързани с достъпа им до магазина за приложения App Store на компанията, разкрива съдебно решение, цитирано от Ройтерс.

В решението, разгледано от информационната агенция, се казва, че няма нужда да се нарежда на Apple, която има пазарна капитализация от 2,1 трлн. долара, да променя клаузите на App Store, тъй като предстоящият Закон за цифровите пазари на Европейския съюз при всички случаи ще изисква компанията да направи промени.

Макар и по-малка по размер в сравнение с огромната печалба, генерирана от Apple, глобата на съда е пореден сигнал за правния натиск, под който се намира Apple, за да разхлаби хватката си около App Store, който служи като ключов портал за достъп до клиенти за разработчиците на приложения.

Говорител на Apple коментира, че американската компания ще разгледа решението и вярва "в динамичните и конкурентни пазари, където иновациите могат да процъфтяват".

"Чрез App Store помогнахме на френски разработчици от всякакъв мащаб да споделят своята страст и творчество с потребители по целия свят, като същевременно създадохме сигурно и надеждно място за клиентите", коментира говорителят, цитиран от investor.bg.

Apple е изправена пред засилен антимонополен контрол върху своите договорни практики след приемането на новото законодателство в Европейския съюз, насочено към технологичните фирми, чиито платформи и софтуер са станали неизбежни за по-малките дигитални компании.

Законът за цифровите пазари по-специално ще принуди Apple и другия интернет гигант Google да осигурят място за магазини за приложения на трети страни на съответните им устройства с мобилните операционни системи iOS и Android.

Новият закон влезе в сила на 1 ноември и сега има шестмесечен преходен период, преди да започне да се прилага в по-голяма степен от 2 май 2023 г.

Снимка: Bloomberg.com