SpaceX разполага още хиляди сателитa в орбита

Те са за разпространение на интернет на места със слабо или липсващо покритие

02.12.2022 | 23:41 Редактор: Искра Ангелова
SpaceX разполага още хиляди сателитa в орбита

SpaceX получи разрешение за изстрелване на още сателити, като общата бройка ще достигне 7500, предаде Ройтерс. Федералната комисия по комуникации на САЩ обяви в четвъртък, че компанията може да изстреля сателитите си, но засега комисията ще забави взимането на по-нататъшни решения.

Starlink на SpaceX е бързо разрастваща се мрежа с повече от 3500 сателита в ниска земна орбита.

През 2018 г. Федералната комисия по комуникациите разреши на компанията да разположи 4425 сателита от първо поколение.

SpaceX, която е на милиардера Илън Мъск, поиска одобрение за разполагане на 29 988 сателита от второ поколение - "Gen2 Starlink", за разпространение на интернет на места със слабо или липсващо покритие.

В изявлението на Федералната комисия по комуникации се казва, че взетото решение ще позволи широколентов достъп с национално покритие от Gen2 поколение, добавяйки, че "така ще бъде преодоляно дигиталното разделение". Решението на федералната комисия ще защити другите сателитни и наземни оператори и ще осигури сигурна среда и орбитални ресурси в бъдеще, предава БТА.

През август апелативният съд на САЩ потвърди решение на Федералната комисия по комуникациите за одобрение на искането на SpaceX за разполагане на още сателити в ниска земна орбита като план за разпространение на широколентов интернет от Космоса.

През септември SpaceX оспори решението на комисията за отказ на 885,5 млн. щатски долара субсидии за широколентов интернет в откъснатите райони. Председателят на федералната комисия Джесика Роузънуърсъл каза пред август, че технологията на Starlink е обещаваща, но е възможно тя да не изпълни изискванията на програмата. Роузънуърсъл цитира данни, показващи намаление на скоростта през изминалата година и каза, че цената на услугата нараства твърде бързо за потребителите.

Снимка: БГНЕС