Какво още да направим, докато колата загрява в студеното време

Има и други системи, за които шофьорът трябва да се погрижи

29.11.2022 | 11:44 Редактор: Тодор Петров
Какво още да направим, докато колата загрява в студеното време

Колата задължително първо трябва да загрее в студеното време. Какво още трябва да се направи, докато двигателят достигне работна температура?

Преди да стартирате двигателя, се препоръчва включването на консуматорите на енергия. Най-лесно е да се активират аварийните светлини, което ще помогне за възобновяване на работните електрохимични процеси на батерията.

Така те ще дадат на задвижването добър тласък на мощност. И едва след това може да се стартира двигателя. Ако автомобилът е оборудван с механична скоростна кутия, тогава ще бъде полезно да се натиснете педала на съединителя докрай, като това трябва да се направи преди моторът да бъде активиран. 

По този начин стартирането на задвижващия агрегат ще стане, без да се нарушават трансмисионните валове и ще се премахне допълнителното натоварване, както от самата кутия, така и от стартера.

При автоматичната скоростна кутия в студа първо трябва да загреят нейните компоненти и маслената течност, като внимателно се превключва режимите на шофиране с натиснат педал на спирачката. Тоест, докато колата остава на място. Няколко секунди за всеки режим - от D до R - ще бъдат достатъчни.

Четете повече в automedia.investor.bg