Microsoft: Девет от 10 руски кибератаки са насочени към страни от НАТО

Отчетен е ръст с 20%

15.11.2022 | 12:12 Редактор: Петя Кръстева
Microsoft: Девет от 10 руски кибератаки са насочени към страни от НАТО

През последната година кибератаките, насочени към критични инфраструктури, са се увеличили от 20% от всички атаки на национално ниво, които Microsoft засича, на 40%. Този скок се дължи до голяма степен на целта на Русия да навреди на украинската инфраструктура и на агресивното шпиониране на съюзниците на Украйна, включително Съединените щати.

Освен това, Русия продължава с опитите си да компрометира IT фирми с цел да попречи или пък получи разузнавателна информация от клиентите на правителствени организации на тези фирми в страните членки на НАТО. 90% от руските атаки, засечени от Microsoft през последната година, са насочени към държави членки на НАТО, а 48% от тези атаки - към IT фирми, базирани в страни от алианса. Това става ясно от третия годишен доклад за дигитална защита на Microsoft.

Докладът обхваща периода юли 2021 г. – юни 2022 г. и показва новите тенденции в киберсигурността, развиващите се заплахи на национално ниво, операциите за влияние и други. 

Русия не е единствената държава, съчетаваща политическа и физическа агресия с помощта на кибератаки.

След предаването на президентската власт ирански нападатели предприеха разрушителни атаки към Израел, както и хакерски атаки с цел изтичане на информация отвъд регионалните противници към жертвите на САЩ и ЕС, включително и критични инфраструктури на САЩ като пристанищни власти.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay