Нова измама при покупка на автомобил от обява в интернет 

Новата схема е все по-срещана в Европа

10.11.2022 | 22:15 Редактор: Ваня Кузманова
Нова измама при покупка на автомобил от обява в интернет 

Много често срещан начин за търсене и закупуване на употребяван автомобил е чрез специализирани уеб-сайтове. Някои измамници обаче се опитват да се възползват от този метод, за да крадат безнаказано, предупреждават експерти.

Новата схема е все по-срещана в Европа. При нея измамниците първо създават фалшив профил и публикуват обява със снимки и реални данни на автомобил в различни онлайн-портали. Цената на автомобила е по-ниска от обикновено, за да привлече вниманието на много потенциални купувачи.

Когато видят, че има голям интерес към този модел, престъпниците обясняват, че колата е извън страната и искат плащането на депозит в чуждестранна банкова сметка, за да я докарат. Понякога сумата може да достигне 50% от цената на автомобила, като точно в това се крие измамата.

За по-убедително крадците изпращат на купувача фалшива документация за автомобила и всъщност могат да му поискат още пари с аргумента, че им трябват за да платят на агенция, която е посредник при сделката или за застраховка. В крайна сметка резултатът е един и същ – измамниците изчезват с парите.

Повече по темата четете в Automedia.bg