Шести сме в Европа по зарядни станции спрямо броя автомобили

Очаква се през март-април положението с недостига на автомобили да се подобри и цените им да спаднат

09.11.2022 | 11:25 Редактор: Вяра Димова
Шести сме в Европа по зарядни станции спрямо броя автомобили

Електрическата мобилност няма алтернатива, а батерията на електромобила е вечна. Вече има китайски електромобили, които правят 1000 км пробег. В България, за разлика от други наши съседни страни, на тема инфраструктура за електромобили сме по средата на европейската карта. По брой зарядни станции спрямо броя автомобили сме на 5-6 място в Европа. Това каза председателят на управителния съвет на ИКЕМ Илия Левков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Що се отнася до навлизането на китайски електромобили на европейския пазар събеседникът посочи, че потребителите биха спестили пари при покупката на такъв автомобил, но ще изхарчат много повече пари за т. нар узаконяване. Без европейско типово одобрение този електромобил не може да бъде регистриран в България и Европа съответно. Китайските автомобили, които се внасят в Европа, имат такова одобрение, минали са през краш тестове и макар да са евтини дори и с над 20%, те също са много високотехнологичен продукт.

При положение, че автомобилната промишленост е гръбнакът на Европейския съюз, навлизането на Китай крие огромен риск за европейските производители, които сякаш подценяват тази сериозна инвазия.

В България се заговори за стимули при покупка на електромобил, но засега субсидията е половинчата и обхваща само общински и държавни институции, каза още събеседникът.

Коментирайки закона, подписан от Джо Байдън, според който ще има стимул от 7500 долара за покупка на електромобил, но само ако компонентите в него са произведени в САЩ, Левков обясни, че вероятно така се цели американските компании да изнесат от Китай своето производство към Америка. Ако това нещо се случи в САЩ и Европа наложи реципрочни мерки, то всички ще сме губещи.

Според Левков през март-април положението с недостига на автомобили ще се подобри драстично и цените им ще спаднат.

Четете повече в bloombergtv.bg