Ердоган се похвали с първия електромобил, произведен в Турция

Има държавна гаранция за закупуване на 30 000 автомобила годишно до края на 2035 г.

30.10.2022 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган се похвали с първия електромобил, произведен в Турция

Турция представя първия си електромобил, произведен в страната. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да подчертае икономическите си успехи преди изборите през следващата година.

Турската Automobile Joint Venture Group, или Togg, консорциум от местни компании, планира да инвестира 22 млрд. турски лири (1,2 млрд. долара) в проекта и да произвежда 175 000 автомобила годишно.

Държавата е подкрепила проекта с намаляване на данъците, безплатна земя, ниски разходи по заеми и държавна гаранция за закупуване на 30 000 автомобила годишно до края на 2035 г. Цените на автомобилите скочиха тази година поради инфлацията, но цената на Togg все още не е разкрита.

Новият електрически автомобил се разработва от 2018 г. насам. Anadolu Grubu, BMC, Turkcell и Vestel Elektronik притежават по 23% от съвместното предприятие, а останалата част е собственост на бизнес лоби. Първият автомобил, който ще слезе от производствената линия, ще бъде малък SUV, а в бъдеще ще последват още четири модела.

Togg, който е проектиран от италианската Pininfarina SpA, ще се произвежда от 65% местни части до 2025 г., заяви компанията, като първоначално този дял е бил 51%. Компанията заяви, че планира да произведе 1 млн. автомобила до 2030 г. и че проектът ще допринесе с 50 млрд. долара за турската икономика през следващите 15 години.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Twitter