Първият космически турист в света ще лети около Луната със SpaceX

Денис Тито и съпругата му ще бъдат заедно с още 10 пътници по време на приблизително едноседмично пътуване

13.10.2022 | 10:23 Редактор: Теодора Патронова
Първият космически турист в света ще лети около Луната със SpaceX

SpaceX обяви двама нови космически туристи, които ще летят с ракетата Starship: Денис Тито, първият космически турист в света през 2001 г., и неговата съпруга Акико. 

Двойката е платила неоповестена сума, за да лети около Луната с ракетата Starship, след като превозното средство бъде завършено. Те ще пътуват заедно с още 10 неразкрити по имена пътници по време на приблизително едноседмично пътуване. То не включва кацане на лунната повърхност и не е ясно дали другите пътници вече са избрани, предава Bloomberg. 

Starship все още не е пътувал в космоса. SpaceX все още трябва да изпрати в орбита версия на превозното средство без екипаж, което според главния изпълнителен директор Илон Мъск може да се случи още през ноември. Компанията трябва също така да покаже, че може да зарежда Starship с гориво, докато е в космоса, за да може да достигне до околностите на Луната, и се нуждае от необходимите животоподдържащи системи и друг хардуер, за да поддържа хората живи.

Плановете на Тито са изкристализирали, когато той посети SpaceX през юни 2021 г., след като приятел на съпругата му уреди среща с персонала на компанията. Попитали го дали иска да отиде отново в космоса, за да посети космическата станция или за бързо пътуване в орбита.

"Не, искам да отида на Луната", спомня си да е казал Тито. "И тогава погледнах Акико точно когато казах това, и тя каза "и аз". И така започна всичко".

Денис Тито е на 82 години, което може да го направи най-възрастният човек, който е излизал в орбита и в дълбокия космос. Той признава, че се е съсредоточил върху поддържането на добра физическа форма, докато чака разработката на Starship. Той и съпругата му, която е на 57 години, са пилоти, а Денис казва, че държи четири американски рекорда по вдигане на тежести за 80-годишен човек.

В допълнение към търговските полети НАСА нае кораба Starship на SpaceX, за да осъществи операция по извеждане на двама астронавти на повърхността на Луната от лунна орбита в рамките на програмата "Артемида".

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК