Коя е безопасната скорост за шофиране през нощта, за да се контролира ситуацията?

Безопасната скорост зависи от ефективността на фаровете

09.10.2022 | 15:51 Редактор: Ваня Кузманова
Коя е безопасната скорост за шофиране през нощта, за да се контролира ситуацията?

През есента черният мрак и облачното небе принуждават шофьорите да намалят скоростта, за да избегнат често срещаните опасности на пътя. Сред тях са животни, които излизат внезапно на пътя, както и пияни пешеходци, а също така и неправилно паркиране край пътя превозни средства. Заради тях, във всеки един момент човекът зад волана трябва да бъде готов за внезапно спиране или маневра. Какво обаче е безопасната скорост на движение, за да може да се контролира ситуацията.

Халогенни фарове

Най-безопасната скорост е тази, която ви позволява да запазите контрол над автомобила и да избегнете инцидент. Ако през нощта шофьорът внезапно види голямо куче или стадо диви свине на платното по посока на движението, тогава той трябва да има време да намали, да маневрира или да спре напълно, за да предотврати инцидент. Следователно безопасната скорост зависи от ефективността на фаровете и от свойствата на сцепление на колелата.

Ксенонови фарове

Ксеноновите фарове с голям обсег са по-ефективни. Те "бият" на разстояние около 150 м, а на къси светлини - 70 м, но само отстрани на пътя. Лявата страна на пътя в близост до фаровете за къси светлини е осветена почти по същия начин, както при халогенната оптика, за да не се заслепяват водачите на насрещни автомобили.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК