За първи път в историята на Facebook: Зукърбърг уволнява служители

Компанията започва нова ера

30.09.2022 | 12:37 Редактор: Искра Ангелова
За първи път в историята на Facebook: Зукърбърг уволнява служители

По време на обръщение към служителите си основателят на Facebook и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг е обявил програма за икономии и съкращения на работни места, съобщава Bloomberg.

"Надявах се, че досега икономиката ще се е стабилизирала по-значително. Но от това, което виждаме, все още не изглежда така, така че искаме да планираме малко по-консервативно", цитира Bloomberg източници от срещата.

В рамките на първото голямо съкращаване на бюджета от основаването на Facebook през 2004 г. Зукърбърг е заявил, че компанията ще замрази наемането на служители и ще преструктурира някои екипи, за да намали разходите и да пренареди приоритетите си. По думите му през 2023 г. Meta вероятно ще бъде по-малка, отколкото тази година.

От основаването на Facebook през 2004 г. компанията непрекъснато увеличава броя на служителите си. Само от 2019 г. насам всяка година се създават повече от 10 хил. допълнителни позиции. Към 30 юни 2022 г. в Meta работят над 83 500 души. Само през второто тримесечие на тази година са назначени 5700 служители.

Сега изглежда, че за компанията започва нова ера.

"През първите 18 години от съществуването на компанията ние се разрастваме бързо почти всяка година. Напоследък за първи път приходите ни са в застой или леко намаляват", е казал Зукърбърг според Bloomberg.

В края на миналата година Meta обяви създаването на 10 хил. нови работни места само в Европа. Засега не е ясно колко от тези работни места са били заети досега и дали те също могат да бъдат засегнати от съкращенията.

През юли Зукърбърг предупреди, че Meta "постоянно ще намалява ръста на броя на служителите" и че "много екипи ще се свият, за да можем да насочим енергията си към други области". Вътрешните приоритети включват Reels, отговора на Meta на TikTok, и метавселената на Зукърбърг.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК