Защо не бива да държим бензин в туби?

Колкото повече време прекарва горивото в тубата толкова по-зле

18.09.2022 | 22:15 Редактор: Ваня Кузманова
Защо не бива да държим бензин в туби?

Ако го налеете в туба и преседи известно време, той няма да е годен за употреба. Бензинът има тенденция да се изпарява и окислява, добавките се утаяват. С една дума, за три месеца в туба, се образува такъв "коктейл", че не си струва да го излеете в резервоара на колата. Колкото повече време прекарва горивото в тубата толкова по-зле. 

Резултатът беше впечатляващ, но нека започнем отначало. Имайки около една четвърт резервоар свежо, наскоро заредено гориво и осъзнавайки, че провеждаме експеримент върху личен автомобил, заредихме десет литра "едногодишен" бензин, който е преминал през всички кръгове на промените във времето. Тубата, от която наливаме е алуминиева с гумено уплътнение на капачката.

Сензорът за ниво на горивото показа малко по-малко от половината. Първоначално моторът използва все още пресния бензин в тръбите, но съвсем скоро започват да се усещат промени. Колата започва да ускорява по-зле, все едно, че половината от "конете" ги няма, появяват се и т.нар. придърпвания - дроселът се опитва да разбере на какъв боклук е попаднал. И това е само началото!

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК