България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Под 3 лв. за литър бензин, метанът става непродаваем, газовите бутилки са решение

Димитър Хаджидимитров: Цените се успокоиха, бензиностанциите не правят компромис с качеството на горивата

07.09.2022 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

Групата на страните от Г-7 са готови да приемат таван на цените на руския петрол, а това може да предизвика нов ръст на цените на горивата. Намаляването на акцизите за горивата в Германия през това лято не е довело до по-ниски цени в бензиностанциите, показва проучване на Института за икономически изследвания. 

"Цените се успокоиха, особено на бензина, виждаме цени под 3 лева. Очаквам до най-много 3 седмици на доста от местата в големите вериги да видим цени между 3 и 3,10 лв., с отстъпката от държавата ще виждаме цени от 2,80-2,85 лв. Има по-голямо разминаване на цените при дизеловото гориво. Това е поради високата цена на метана", коментира пред Bulgaria ON AIR Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Гостът на "България сутрин" посочи, че в цяла Европа предимно се използва бензин, а търсенето му лятно време е много по-високо от това на дизела. Затова и международните цени са били много по-високи.

"В рамките на 2-3 седмици бензинът падна с над 300 долара. След време това ще се отрази и на колонките по нашите бензиностанции. Статистическите данни за отминалата година - потреблението на дизела намаля с 40%, на бензина с над 45%. При метана спадът на потреблението е над 80%", подчерта Хаджидимитров.

Според него мярката с 25 ст. отстъпка на литър гориво е била популистка и не е помогнала особено на хората с по-малки финансови възможности.

"Опитвахме да ги убедим, че не е правилно тази отстъпка да се даде. След това мислихме варианти как да се даде по най-лесния начин, за да се осчетоводи от нашите обекти. Нямаше как да се изчисли дали човекът има или няма финансови възможности. До края на годината много хора ще се възползват от тази отстъпка. От НАП правят доста проверки", каза още Хаджидимитров.

Той увери, че всички фирми, които са дали отстъпката, след това са си получили сумите, ако нямат задължения към НАП. А опасността от фалити на бензиностанции е отминала, тъй като "има търпим праг на печалба", който е самодостатъчен за издържане и оставане на пазара.

Гостът е на мнение, че евентуално въвеждане на таван на цените на горивата ще доведе до изкривяване на пазара и няма да бъде работеща мярка.

"Над 6 лева е цената на метана, която е непродаваема. Над 60% от колегите в София спряха да продават метан на колонките, защото неустойките към доставчиците станаха огромни. Този балон ще се спука. На този етап газовите бутилки са решение", посочи Димитър Хаджидимитров.

За финал той увери, че не се прави компромис с качеството на горивата, тъй като глобите са сериозни, а проверките са редовни.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК