Цената на метана "лети" с 20 ст. за 5 дни, в Сърбия е 3 пъти по-евтин

Таксиметровите шофьори обмислят увеличение на тарифите

05.09.2022 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева

Отново покачване на цените на метана. Само от началото на месец септември водачите плащат с около 15-20 стотинки повече. Причината е в галопиращите цени на природния газ на световните борси.

0т 35 години Кирил Ризов кара такси, в последните години на метан, защото е било най-изгодно. Той и колегите му обаче вече обмислят алтернативи.

"Колегите вече сменят бутилките от метанови с пропанови, резервирани са часовете и за октомври, и за ноември", обясни таксиметровият шофьор.

Само за последните 5 дни цените на метана се покачиха с около 20 ст. за кг, а в следващите дни поскъпването ще достигне един лев. Причината е неспазването на дълогсрочния договор на страната ни с "Газпром".

"За последния месец цената е скочила с 37% или на колонката реално ще е с около 80 ст. от крайната цена с ДДС", поясни собственикът на метан станция Димитър Хаджидитров.

Цените в страната варират от 3,75 лв. до 7,18 лв. за килограм. Като се определя от доставчика. Шофьори уточняват, че в съседна Сърбия цената на метана е три пъти по-ниска. Пълен срив на продажбите отчитат търговците.

"Реално при продажби на тази цена, ако на бензин ви е една единица, то на метан ще ви излезе 3 единици, което обезмисля ползването на метан. Така за 100 км на бензин ще платите 26 лева, за ментан ще платите 75 лв.", изчислява Димитър Хаджидитров.

Постоянното поскъпване на метана кара Кирил да се замисли дали не трябва да се увеличат и тарифите на такситата. Които оказва се, за последната година са намалели с близо 600 коли в София.

"В момента най-големият проблем е дали и с колко да вдигнем тарифите, като имате предвид, че миналата година ги вдигнахме с 40%. Сега, за да не си загубим клиентите, трябва да има повишение средно между 10-20 %", уточни Кирил Ризов.

До края на октомври всяка община трябва самостоятелно да утвърди тавана на цените на таксиметровите услуги, които ще влязат в сила след 01.01.2023 г.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК