Как да намалим разхода на климатика и да спестим пари

Прахът и мръсотията товарят сметката за ток

28.08.2022 | 12:56 Редактор: Елеонора Танева
Как да намалим разхода на климатика и да спестим пари

С постоянно скачащите цени на тока ползването на климатик се превръща в лукс през лятото. Но се очертава като все по-търсена алтернатива за отопление през зимата, предвид галопиращата цена на газа.

Предприемачът и TikTok звезда Ник Дром даде ценни съвети как климатикът може да работи по-ефективно и да намалим осезаемо консумацията му на ток.

Той обясни, че външното и вътрешното тяло, задръстени с мръсотия и прах, са по-малко ефективни и консумират повече енергия, за да охлаждат през лятото.

Ник споделя видео, в което показва как почиства вътрешното и външното тяло на климатика си, със специална пяна и изплакване.

Един продукт за 10 долара, може да намали разхода с 50%, пише The Sun.

Важна първа стъпка преди почистването на климатика е изключването му, което гарантира безопасната работа по отстраняване на мръсотията, която го "задъхва".

След като пяната подейства, трябва добре да бъде изплакната, защото някои продукти предизвикват корозия и могат да повредят уреда, предупреждава Ник. От видеото му се вижда как от климатика изтича видимо мръсна вода. Предприемачът съветва почистване да се прави поне веднъж на два месеца, а който не може - да повика техник, който да го почисти.

От отдела за защита на потребителите на Министерството на енергетиката на САЩ, препоръчват да почистваме климатика си поне веднъж годишно. А филтрите - поне веднъж на два месеца през сезоните, в които се използва.

Друг вариант за намаляване на разхода на електроенергия е добрата изолация, пише изданието. С нея сметките могат да намалеят с 20%. 

Хитър, но ефективен подход е увеличаването на градусите, на които работи климатикът, докато ни няма в жилището. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК