Как приложенията могат да заменят хората в ежедневието?

Никола Станчев разработва апликации и смята, че смартфоните могат да ни вършат много повече работа

24.08.2022 | 07:30 Редактор: Тодор Петров

Могат ли телефоните ни да придобият нов облик и да започнат да служат за нещо повече от средство за комуникация? За да се развие пълният потенциал на мобилните устройства, се създават приложения, които дават възможност за изпълняване на команди без да е нужна човешка намеса. 

Сред разработчиците на такива апликации е Никола Станчев.

"Малко след като взех шофьорска книжка, разбрах, че пускането на SMS-и за зона е доста досадно нещо и си зададох въпроса: Не може ли телефонът да прави всичко вместо мен. Вдъхновението ми идва от проблеми, с които съм се сблъсквал или истории, които съм чувал от познати", сподели той.

Създаването на мобилно приложение е дълъг процес. Като прототип се изработва между 4 и 5 месеца. Крайната цел е апликацията да бъде интуитивна и лесна за употреба.

Първото приложение, по което започва да работи Никола, цели улесняването на изпращане на SMS-и в зоните за платено паркиране.

"Потребителят въвежда регистрационния номер на автомобила си и приложението, чрез GPS, автоматично разбира в каква зона е паркирал потребителят. Той избира за колко часа иска приложението да пуска SMS-и вместо него. Така елиминира риска човек да забрави да пусне SMS и да бъде глобен", обясни Станчев.

Последните разработки на програмиста са свързани с изкуствения интелект. Никола смята, че трябва да се създават все повече приложения, които да заменят хората в рутинни ежедневни действия.

Вижте повече в репортажа на стажант-репортера Ерика Шаумян.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК