Скандалът се разраства: Стотици жени обвиняват шофьори на Uber в сексуален тормоз

От компанията подчертават, че се отнасят сериозно към тези проблеми и предприемат мерки срещу тях

14.07.2022 | 11:30 Редактор: Петя Кръстева
Скандалът се разраства: Стотици жени обвиняват шофьори на Uber в сексуален тормоз

Компанията конкурент на таксиметровия бранш - Uber, е изправена пред колективен иск от над 500 жени в САЩ заради сексуални посегателства и насилие от страна на шофьорите. Според американската адвокатска кантора Slater Slater Schulman в Сан Франциско ищците обвиняват компанията, че не е направила достатъчно за тяхната защита в продължение на години. По данни на фирмата тя представлява около 550 клиенти и разследва поне 150 други случая, предава CNBC.

Ищците отправят критики към ръководството на Uber относно това, че е било наясно със сериозността на ситуацията още от 2014 г. Въпреки това, случаите, вариращи от тормоз до отвличания и изнасилвания, продължават. В свое становище Uber заяви, че не може да коментира открити съдебни производства. Според компанията колективният иск е в ход от февруари 2022 г.

Преди около две седмици компанията публикува резултатите от свое собствено разследване, според което само през 2019 и 2020 г. в САЩ е имало съобщения за 3824 сексуални посегателства от страна на шофьори. Поради тази причина и преди се е налагало да води съдебни дела. През 2018 г. например компанията постигна извънсъдебно споразумение с две жени. От Uber подчертават, че се отнасят сериозно към тези проблеми и предприемат мерки срещу тях.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК