Макрон е в центъра на грандиозен скандал с Uber, помагал на компанията да заобикаля закона

Спрягат за замесен в схемата и бившия еврокомисар Нийли Крус

11.07.2022 | 13:55 Редактор: Петя Кръстева

Безпрецедентното изтичане на данни към "The Guardian", станало известно като "Досиетата Uber", разкрива как технологичният гигант е заобикалял законите, лъгал е полицията и тайно е лобирал правителства с помощта на високопоставени европейски политици.

Документите разкриват как чрез лобистка дейност на стойност 90 млн. долара годишно са набирали приятелски настроени политици, за да помогнат на кампанията за разрушаване на европейската таксиметрова индустрия. 

Замесени са бившият еврокомисар Нийли Крус и френският президент Еманюел Макрон.

"Това са изобличаващи разкрития за активната роля, която тогавашният министър Макрон е играл, за да улесни развитието на Uber във Франция. Това е в разрез с всички наши правила, социалнитe права и правата на работниците", коментира Фабиен Русел, лидер на Комунистическата партия.

Изтеклата кореспонденция показва как Макрон е бил близък с противоречивия основател на Uber Травис Каланик, въпреки бурните протести на таксиметровите шофьори в Париж срещу технологичния гигант през 2015 г. 

"Функциите на министър на икономиката на г-н Макрон естествено го доведоха до срещи и контакти с много компании, участващи в рязката промяна, която настъпи през онези години в сектора на услугите", гласи позиция, разпространена от Елисейския дворец. 

Oт Uber подчертават, че поведението на компанията в миналото не е било в съответствие с настоящите ценности. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК