Всички нови автомобили в ЕС - задължително с технология за интелигентна помощ при скорост

Използването на системата ще предотврати до 140 000 сериозни ПТП-та до 2038 г.

08.07.2022 | 15:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
Всички нови автомобили в ЕС - задължително с технология за интелигентна помощ при скорост

Всички нови автомобили, пуснати в ЕС, вече задължително трябва да имат технология за интелигентна помощ при скорост (ISA). Самата технология е добре позната и се предлага от редица производители, като разчита на GPS-картографиране и разпознаване на пътни знаци.

Досега обаче системата трябваше да се включва от водача, но след 6 юли, съгласно новите разпоредби в ЕС, тя ще се активира по подразбиране. Въпреки това, все още има възможност шофьорът да изключи ISA още в началото на всяко пътуване.

Засега технологията ISA ще се прилага само за изцяло нови модели, пуснати на пазара след 6 юли 2022 г. Новите автомобили, които вече са на разположение на дилърите, трябва да бъдат оборудвани със системата най-късно до юли 2024 г. А целта на нейното използване е да намали с 30% катастрофите на пътя и с 20% смъртните случаи при тях.

По данни на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), използването на системата ще предотврати до 140 000 сериозни пътно-транспортни произшествия до 2038 г. И нейното внедряване е поредната стъпка към постигане на целта – нула смъртни случаи на пътя до 2050 г.

Четете повече по темата в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК