Facebook може да види данни, които вече сме "изтрили"?

Бивш проверяващ съдържанието във Facebook твърди, че е уволнен, защото е сигнализирал за нов фирмен протокол, свързан с темата

07.07.2022 | 16:59 Редактор: Жаклина Иванова
Facebook може да види данни, които вече сме

Бивш проверяващ съдържанието във Facebook твърди, че е бил уволнен, защото е сигнализирал за нов фирмен протокол, позволяващ на служителители да "възкресяват" данни, които потребителите вече са изтрили, пише Bloomberg.

Бренън Лоусън съди Meta Platforms в Калифорния, твърдейки, че е бил информиран за новия протокол по време на среща на служителите в края на 2018 г. и веднага е поставил под въпрос неговата законност. По думите му скоро след това е бил уволнен и е останал безработен в продължение на 18 месеца. Сега търси повече от 3 млн. долара обезщетение плюс наказателни щети.

Новият протокол е позволил на членовете на Global Escalation екипа на социалната мрежа "да заобиколят нормалните протоколи за поверителност на Facebook", извличайки данни от приложението Messenger, "които потребителите са избрали да изтрият", гласи жалбата на Лоусън.

Изглежда, че протоколът нарушава правилата на Европейския съюз за дигитална поверителност и заповед на Федералната търговска комисия, която изисква от Facebook да информира коректно потребителите за своите политики за запазване на данни, пише още в жалбата.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК