Мъск начерта 3 проблема за решаване преди сделката с Twitter

Предприемачът заплаши да се оттегли заради притеснения за броя на фалшивите акаунти в платформата

22.06.2022 | 12:20 Редактор: Здравко Черкезов
Мъск начерта 3 проблема за решаване преди сделката с Twitter

Илън Мъск заяви, че има три основни проблема за решаване преди той да завърши покупката на Twitter, пише CNBC.

Предприемачът иска да купи платформата за 44 млрд. долара – мегапридобиване с огромно влияние върху света на социалните мрежи, въпреки че главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX продължава да има спорна позиция относно модерирането на съдържание и свободата на словото.

Но съдбата на споразумението стана несигурна през последните седмици, след като Мъск заплаши да се оттегли заради притеснения относно броя на фалшивите акаунти в платформата. Милиардерът може да се наложи да плати 1 млрд. долара при отказ, но могат да последват и съдебни дела, ако придобиването се провали.

На събитие на Bloomberg във вторник Мъск заяви, че има редица "нерешени въпроси", които ще трябва да бъдат решени преди той да пристъпи към сделка.

1. Фалшиви профили

Мъск не крие опасенията си за големия брой фалшиви акаунти в Twitter. Опитите за манипулиране в социалните мрежи с фалшиви акаунти и ботове не са нещо ново, но Мъск твърди, че иска да има по-голяма яснота от Twitter за това колко от потребителите са истински.

Публичните разкрития от Twitter гласят, че броят на фалшивите или спам профилите са под 5% от "монетизируемите" дневно активни потребители. Мъск поставя това под въпрос. Днес той каза, че "вероятно не това виждат повечето хора, когато използват Twitter”.

"Все още чакаме разрешение на този проблем, а това много значим проблем", коментира милиардерът, цитиран от Investor.bg.

Миналата седмица Брет Тейлър, независим член на борда на Twitter, заяви, че мениджмънтът на компанията остава "ангажиран със сделката съгласно уговорените условия".

2. Дългово финансиране

Второто голямо предизвикателство, което според Мъск стои пред сделката с Twitter, е частта от дълга, необходима за финансирането ѝ.

През май Мъск се ангажира да плати 33,5 млрд. долара в брой за компанията. Освен това получи 7,1 млрд. долара ангажименти за дялово инвестиране от инвеститори, включително от съоснователя на Oracle Лари Елисън.

Мъск твърди, че останалата част от парите ще дойде под формата на банкови заеми, но точно как ще се случи това все още не е ясно. Въпреки че е най-богатият човек в света, състоянието на Мъск е свързано с акциите на Tesla. Той продаде и обеща милиарди в книжа на компанията като обезпечение по заемите.

3. Одобрение от акционерите

Последното предизвикателство пред придобиването е одобрението от акционерите на Twitter. Очаква се инвеститорите да гласуват за сделката в края на юли или началото на август.

Дали Мъск ще получи достатъчна подкрепа от акционерите за сделката, все още не е ясно. Миналия месец част от акционерите в Twitter заведоха дело срещу Мъск и самата компания заради хаотичното управление на процеса.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК