Как Starlink на Мъск се превърна в спасителен пояс за Украйна

Украинските дронове разчитат на Starlink, за да пускат бомби над руски предни позиции

09.06.2022 | 15:05 Редактор: Жаклина Иванова
Как Starlink на Мъск се превърна в спасителен пояс за Украйна

Всеки пък, когато Алексий и неговите колеги артилеристи ударят руска цел, имат един човек, на когото да благодарят - Илън Мъск.

Разположен в гореща зона на фронтовата линия на юг от стратегическия град Изюм в разкъсваната от войната Източна Украйна, Алексий - отказал да даде фамилията си от съображения за сигурност, е активен потребител на Starlink – сателитна комуникационна система, собственост на SpaceX на Мъск.

Когато се планира контраатака или артилерийски обстрел, той се обажда на началниците си за заповеди в последната минута чрез правоъгълен бялосив сателитен приемник Starlink, прикрит в плитък изкоп в градината на изоставена къща. Високотехнологичното оборудване е свързано с шумен генератор, който работи през половината ден, разказва Politico.

Не става въпрос само за военни комуникации. Други в 93-а механизирана бригада на Украйна уведомяват семейство и приятели, че са в безопасност чрез ежедневни криптирани сателитни съобщения, след като местната телефонна мрежа бе прекъсната преди седмици заради тежки бомбардировки.

През почивките си Алексий и колегите му следят последните развития около войната чрез интернет връзката на Starlink, и когато има дупка между артилерийските битки, играят на Call of Duty на смартфоните си, докато се крият в бункери и чакат заповеди.

Първите сто дни на инвазията на Русия в Украйна остави хиляди мъртви и още повече ранени. Украинските сили сега се оказват във война на изтощение с руската армия, която, въпреки неуспехите във и около Киев, продължава да разбива местната съпротива в източната част на страната.

САЩ, Европейският съюз и други страни от НАТО дариха военно оборудване за милиарди долари на Украйна от началото на войната. Starlink на Мъск обаче, базирана на група спътници с големината на маса, летящи на около 210 км над Украйна и излъчващи високоскоростен интернет, се превърна в неочакван спасителен пояс за страната - както на бойното поле, така и във войната за обществено мнение.

Украинските дронове разчитат на Starlink, за да пускат бомби над руски предни позиции. Хората в обсадените градове в близост до руската граница поддържат връзка с близките си чрез криптираните сателити. Президентът Володимир Зеленски редовно уведомява милионите си последователи в социалните медии чрез мрежата на Мъск и провежда Zoom разговори със световни политици.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК