Сърбия ще прави електромобили, а няма достатъчно зарядни станции

За сравнение, България има 3 до 4 пъти повече станции

01.06.2022 | 20:40 Редактор: Здравко Черкезов
Сърбия ще прави електромобили, а няма достатъчно зарядни станции

Сърбия обяви, че ще субсидира с държавни пари старта на производството на електрически автомобили в завода на Fiat в Крагуевац. В същото време обаче в страната няма адекватна мрежа от зарядни станции, пишат местните медии. Според актуалната статистика броят на станциите е под 200, като на някои обществени пътища няма нито една. За сравнение, в България има между 600 и 700 зарядни станции.

Към момента петролната компания на Сърбия (NIS) дава възможност на собствениците на електромобили да зареждат колите си на четири бензиностанции по магистралите: Велика Плана-десна, Стари Бановци, Нови Сад 16 и Соколичи 1.

За бързо зареждане на автомобила цената на минута е 24 динара (0,40 стотинки), което прави 1440 динара (около 24 лева) с данък добавената стойност (ДДС) на час. Това обикновено е достатъчно, за да може колата да измине около 300 километра, пише money.bg.

От публичното предприятие "Пътища на Сърбия" заявиха пред eKapija, че през 2017 година са инсталирали пет зарядни устройства за електрически автомобили на стратегически ключови точки по магистралите "Димитровград", "Суботица", както и на централно място в страната, в района на Бубанж поток. Електрическото зарядно устройство, което се намираше на бившата тол-станция "Белград" край Бубанж поток, междувременно е преместено в почивната зона Болковци (посока Белград-Чачак), на магистрала Милош Велики, близо до пътната такса Ljig гара, поради строителни работи.

Услугата за зареждане на електрически автомобил в повечето случаи е безплатна, защото държавите искат да стимулират за  развитието на , поради което разходите за електроенергия в момента се поемат от компанията, а след като законовите условия бъдат изпълнени, зареждането ще бъде въведени - казаха ни от Пътища на Сърбия.

В момента държавното предприятие "Пътища на Сърбия" в сътрудничество с ресорното министерство на страната възнамерява да оборудва нови участъци с електрически зарядни устройства по магистралите, като сега се провежда и търг за монтиране на десет допълнителни електрически зарядни устройства на част от обществените пътища.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК