Защо Tesla е една от любимите компании на инвеститорите?

Тя се характеризира с бърз растеж - на цената на акциите, на приходите и на производството

13.02.2022 | 21:27 Редактор: Жаклина Иванова
Защо Tesla е една от любимите компании на инвеститорите?

Tesla е компания, която се характеризира с бърз растеж - на цената на акциите, на приходите и на производството на желаните електромобили. Има и друг вид растеж, който инвеститорите в автомобилния производител на стойност 930 млрд. долара рискуват да пренебрегнат, пише Reuters.

42% годишно увеличение на работната сила, която през последното десетилетие е нараснала до почти 100 000 души. Това изисква внимателно отношение, тъй като малко неща могат да подкопаят стойността на една компания така, както развалената култура.

Фирмата на Илън Мъск е любима на инвеститорите, които се интересуват от екологични, социални и управленски проблеми. Tesla преобърна катастрофалната за околната среда автомобилна индустрия и по пътя си възнагради добре акционерите. Но по отношение на последните два аспекта на ESG (Екологично, социално и корпоративно управление) компанията, която в миналото е признавала собствената си "гордост", е била обвинявана в пропуски.

Неотдавнашните съдебни дела подсказват за опасността. В четвъртък Калифорнийският департамент за справедлива заетост и жилищно настаняване подаде жалба, в която се твърди, че има системна расова дискриминация в завода на Tesla във Фримонт. Бивш изпълнител спечели 137 млн. долара. Tesla обжалва това решение, като същевременно се занимава с множество други съдебни дела за дискриминация. Тя е отвърнала на иска на DFEH като "погрешен".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК