Защо е опасно прочистването на мотора с каране на високи обороти?

В този режим работната течност не успява да се охлади

30.05.2022 | 11:50 Редактор: Ваня Кузманова
Защо е опасно прочистването на мотора с каране на високи обороти?

С течение на времето двигателят на всеки автомобил се се запушва с различни мръсотии, като този процес не се развива бързо и зависи от възрастта на силовия агрегат. За да не се стигне до основен ремонт, много шофьори използват необичаен метод за прочиства – каране на високи обороти, което, поне на теория, би трябвало да помогне. Експерти обаче предупреждават, че към всеки експеримент трябва да се подхожда разумно.

При шофиране с висока скорост, количеството на отработените газове се увеличава и те са в състояние да почистят системата на турбото и изпускателния клапан. Те се замърсяват, ако шофьорът кара бавно, за да пести гориво и не натоварва турбината. 

При подобно пътуване на дълги разстояние се увеличава вероятността от повреда на вариаторната скоростна кутия. Тази трансмисия просто не понася продължително натоварване. В този режим работната течност не успява да се охлади, което може да причини прегряване на целия модул. В резултат на това се случва двигателят на автомобила да се натовари прекалено, а скоростната кутия може да се повреди.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК