Все повече роботи се появяват в заводите и поточните линии в САЩ

Компаниите не успяват да наемат достатъчно работници, за да отговорят на растящите поръчки

29.05.2022 | 20:05 Редактор: Жаклина Иванова
Все повече роботи се появяват в заводите и поточните линии в САЩ

Роботи се появяват във все повече заводи и поточни линии в САЩ, тъй като компаниите не успяват да наемат достатъчно работници, за да отговорят на растящите поръчки, пише Wall Street Journal.

Поръчките за роботи на работното място в САЩ са се увеличили с рекордните 40% през първото тримесечие спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на Асоциацията за развита автоматизация. Поръчките за роботи на обща стойност 1,6 млрд. долара са нараснали с 22% през 2021 г. след години на стагнация или спад на поръчките, допълни асоциацията.

Растящите заплати и недостигът на служители наред с повишеното отсъствие на служители заради Ковид-19 променят отношението на някои промишлени компании към роботиката, казват ръководители.

Промишлените компании в САЩ, където работниците обикновено са многобройни, а заплатите са стабилни, възприемат по-бавно роботиката от тези в други индустриализирани страни. Броят на роботите в САЩ на 10 хил. работници по традиция изостава от страни като Южна Корея, Япония и Германия, сочат данни на Международната федерация по роботика.

Използването на индустриални роботи в Северна Америка от години е съсредоточено в автомобилната индустрия, където роботите изпълняват повтарящи се задачи като спояване на поточни линии. Макар че автомобилните производители и производителите на автомобилни компоненти съставляваха 71% от поръчките за роботи през 2016 г., техният дял е намалял до 42% през 2021 г., съобщи асоциацията по автоматизация.

В същото време роботите пробиват в други сектори, включително хранителната промишленост, потребителските стоки и фармацията. Ръководители казват, че подобрените способности позволяват на роботите да бъдат програмирани за по-сложни задачи, изискващи комбинация от сила и сръчност.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК