EK обвини Apple в злоупотреба с господстващото ѝ пазарно положение

Компанията ограничила достъпа на конкурентите до нейната технология за NFC чип

02.05.2022 | 17:05 Редактор: Здравко Черкезов
EK обвини Apple в злоупотреба с господстващото ѝ пазарно положение

Европейските антимонополни регулатори обвиниха Apple, че ограничава достъпа на конкурентите до нейната технология за NFC чип. Този ход може да доведе до огромна глоба за производителя на iPhone и да го принуди да отвори своята система за мобилни разплащания към други играчи, пише CNBC.

Европейската комисия заяви, че е изпратила свързаните с обвинението документи до Apple, в които подробно описва как компанията е злоупотребила с господстващото си положение на пазара на мобилни портфейли за устройства, ползващи мобилната операционна система iOS.

"Имаме индикации, че Apple е ограничила достъпа на трети страни до ключови технологии, необходими за разработването на конкурентни решения за мобилни портфейли на устройствата на Apple", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитиран от Investor.bg.

По думите ѝ в документите, изпратени до американския технологичен гигант, се посочва, че предварително е установено, че Apple може да е ограничила конкуренцията в полза на собственото си решение Apple Pay.

Компанията твърди, че ще продължи да работи с Европейската комисия.

"Apple Pay е само една от многото опции, достъпни за европейските потребители що се отнася до извършването на плащания, и гарантира равен достъп до NFC, като същевременно задава водещи в индустрията стандарти за поверителност и сигурност", гласи изявлението на Apple.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК