Какво трябва да знаем при поръчка на авточасти?

28.04.2022 | 11:05 Редактор: Ваня Кузманова
Какво трябва да знаем при поръчка на авточасти?

Много хора днес карат различни марки и модели автомобили, някои от които са нови, а други употребявани. И в двата случая в определен момент се налага покупката на нови авточасти онлайн. Какви са особеностите, отделните видове и кои са важните неща при избора.

За какво да внимаваме при избора на магазин за авточасти

Напълно погрешна е стратегията за доверяване на първия срещнат онлайн магазин. От MAXCAR препоръчват да направим следните стъпки:

Направете собствено проучване за търговеца – потърсете мнения в интернет и такива в специализираните форуми и фейсбук групи;

Проверете условията за връщане и гаранция – преди поръчката е редно да се информирате за наличието на гаранция и условията за връщане. Така ще сте спокойни, че имате възможни опции при грешен избор или при проява на фабричен дефект;

Доверявайте се на специализирани онлайн магазини – сайтовете с дългогодишно присъствие на пазара и голям процент положителни мнения са най-сигурният вариант, че ще получите нови, качествени и оригинални намалени резервни авточасти за различните марки автомобили;

Запознайте се с общите условия – разглеждат се отговорностите и на двете страни (клиент и търговец), получавайки предварително информация за обработката на личните ви данни, какви ангажименти поемате при използване на услугите на търговеца и т.н.

Какво трябва да знаете при избора на авточасти

Всеки резервен компонент има свой уникален номер, по който можете да направите търсене в интернет. Ако той по някаква причина е изтрит, имате възможност да посетите онлайн електронен каталог, в който да посочите марката и модела на колата, производителя, годината на производство и типа на двигателя (бензин или дизел). Тогава ще получите предложения от различните категории, от които да направите своя избор.

VIN номерът (Vehicle Identification Number) също е подходящо решение за избор на някои авточасти. Съществуват специални търсачки, в чието поле за търсене въвеждате този номер и получавате техническа информация като модел на двигателя, вид на скоростната кутия, различно оборудване, вид на боята и т.н. Там можете да намерите информация и за някои части за коли.

Какви видове има според тяхното състояние

Съществуват нови оригинални авточасти, произвеждащи се по проекти и препоръки на самите производители на автомобилите. При ОЕМ решенията (Original Equipment Manufacturer), автопроизводителите поръчват производството на оригинални компоненти. Съществуват и копия на оригиналите, но при производството им са използвани нискокачествени суровини от неизвестни фирми, което води до постигане на значително по-ниски цени. В този случай съществува вероятност от неточности в съответствието при монтажа, както и отклонения от техническите характеристики.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК