Свещите на автомобила са "мокри" и колата не пали: Ето какво да направят шофьорите

Това е причината собствениците често да се обръщат към сервизите през зимата

28.01.2022 | 22:33 Редактор: Ваня Кузманова
Свещите на автомобила са

Много собственици на автомобили се сблъскат с трудности при стартиране на двигателя, а и често пъти няма очевидни признаци на повреда на важни възли. Внезапна повреда и невъзможност за стартиране на двигателя може да се случи, както при топъл двигател, така и при студен. Често това е причинено от проблем с намокрянето на запалителните свещи с гориво. Сега ви разказваме защо възниква такава неприятност и как да действате, ако има проблеми със стартирането на двигателя с вътрешно горене.

В топлия период неприятностите са много по-рядко срещани, отколкото през студеното време. Ето защо собствениците на автомобили често се обръщат към сервизите през зимата при мразовито време. Признаците за мокри свещи могат да са няколко, като най-основните са:

Коляновият вал се върти от стартера, но двигателят не стартира;

Има силна миризма на гориво от изпускателната тръба при опит за палене;

Действия на водача

Някои собственици на автомобили се опитват да стартират двигателя с вътрешно горене чрез т.нар. прочистване на цилиндрите. Това може да ви позволи да решите проблема, без да премахвате свещите. Говорим за инженкционен двигател. Необходимо е да натиснете педала на газта докрай, след това да завъртите коляновия вал за 5-7 секунди и да освободите педала. В някои случаи такива манипулации стимулират правилното стартиране.

Ако двигателят не стартира, трябва да се прибегне до "ръчен труд". За да направите това, свещите се развиват и почистват от сажди с фина телена четка с метални влакна.

Сушенето на свещите се извършва със сешоар или със запалка. След приключване на такива манипулации ще бъде полезно да се премери разстоянието между електродите с луфтомер и едва след това да се монтират. Ако всичко е направено правилно, двигателят трябва да стартира без проблеми

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК