Защо кросоувърите "сдават багажа" по-бързо от обикновените автомобили?

Двигателят е подложен на големи натоварвания и ресурсът му се изчерпва по-бързо

14.01.2022 | 10:37 Редактор: Здравко Черкезов
Защо кросоувърите

Кросоувърите и обикновените автомобили не се различават по двигатели, но много често след години моторът на първите се оказва в по-лошо състояние, въпреки че неговият пробег не се отличава от този на седан или хечбек, оборудван със същата задвижваща системи. На какво се дължи тази разлика?

От изданието ZR разкриха 6 причини, поради които двигателят на кросоувъра е подложен на по-големи натоварвания и съответно ресурсът му се изчерпва по-бързо.

Кросоувърът е по-тежък

Най-очевидната причина се крие в теглото на превозното средство. Масата на кросоувъра е с около 20-25% повече от тази на обикновен автомобил, а това оказва влияние. Примери за това има при почти всички производители на масови модели, тъй като те използват едни и същи задвижващи агрегати на своите коли. И ако принудите двигателя да задвижва тяло с по-голяма маса, напълно естествено, той ще се развали по-рано.

Грубо казано, степента на износване се увеличава пропорционално на увеличаването на масата, което означава, че двигателят MR20DE, например, ще издържи по-дълго в лек автомобил Renault Meganе, отколкото в по-тежък кросоувър.

Четете повече по темата в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК