Facebook блокира страницата на полските националисти заради дезинформация

Това не е първият случай, в който Facebook предизвиква обвинения в антиконсервативна пристрастност

19.01.2022 | 22:01 Редактор: Жаклина Иванова
Facebook блокира страницата на полските националисти заради дезинформация

Полските националисти са ядосани на Facebook. Този месец гигантът на пазара на социалните медии забрани страницата на опозиционната националистическа партия "Конфедерация" заради разпространяване на дезинформация за Ковид-19.

Вместо да се зарадват на неприятностите на политическия си опонент, полските правителствени представители се втурнаха да го защитават, свързвайки забраната с преговорите за правилата, регулиращи цифровите платформи, включително в Закона на ЕС за цифровите услуги (DSA).

Това не е първият случай, в който Facebook предизвиква обвинения в антиконсервативна пристрастност, които повтарят тези срещу социалните медии в САЩ. През 2016 г. социалната мрежа премахна страницата на Асоциацията "Марш на независимостта", организатор на ежегодния националистически марш във Варшава, позовавайки се на реч на омразата.

В защита на решението тогавашният заместник-ръководител на отдел "Обществена политика" на Facebook за Европа, Близкия изток и Африка Ричард Алън написа, че стандартите на платформата за социални медии са "политически неутрални", пише в материал за Center for European Policy Analysis (CEPA) Анабел Чапман, която е и кореспондент в Полша на The Economist, Foreign Policy и Тhe Spectator.

Настоящата забрана е насочена към крайнодясна националистическа партия, която е силен критик на управляващата дясна партия "Право и справедливост". Въпреки че Конфедерацията има само 11 депутати в 460-местния Сейм, долната камара на парламента, тя има силна аудитория във Facebook с 671 000 последователи, което е повече от два пъти повече от тези на "Право и справедливост".

Подобно на други националистически полски движения, Конфедерация използва социалните медии, за да достигне до своите поддръжници, които са предимно млади мъже.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК