Защо китайските интернет потребители се обърнаха срещу Мъск?

Причината са два инцидента със сателити на неговата космическа компания SpaceX

29.12.2021 | 22:55 Редактор: Жаклина Иванова
Защо китайските интернет потребители се обърнаха срещу Мъск?

Американският милиардер Илън Мъск изпадна в немилост пред китайските интернет потребители заради два инцидента със сателити на неговата космическа компания SpaceX.

Призивите за бойкот на производителя на електрически автомобили Tesla на Мъск и за санкции бяха споделени милиони пъти в китайското интернет пространство през последните часове.

Според Пекин китайската космическа станция Tiangong (небесен дворец, б.ред) е трябвало да промени курса си два пъти, тъй като сателитите от програмата Starlink на SpaceX са били напът да се сблъскат с нея. В единия от случаите сателитът на Starlink е бил само на 4 километра от китайската станция, пояснява Bloomberg.

Инцидентите са станали през юли и октомври, се посочва в изявлението.

"Стратегията за маневрата е неизвестна, а орбиталните грешки са трудни за оценка", заяви Пекин за инцидента през октомври.
Предприети са мерки за "гарантиране на безопасността и живота на астронавтите в орбита". Сблъсъкът с космическата станция вероятно щеше да я "унищожи напълно" и да убие всички на борда, казва астрофизикът Джонатан Макдауъл Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, цитиран от DPA.

И в двата случая орбиталната лаборатория е осъществила маневри за избягване на спътниците Starlink. Според данните, събрани от астрофизика Макдауъл, възможността за почти пълно разминаване през октомври е можела да бъде само няколкостотин метра, ако астронавтите на борда на космическата станция не са се преместили на друга височина.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК