fallback

За какво още могат да бъдат използвани батериите за електромобили?

Въглеродният отпечатък може да бъде намален, ако се използва повторно, преди да бъде рециклирана

25.12.2021 | 09:50 Автор: Теодора Патронова

Учени от университета "Корнел", частично финансирани от Националната научна фондация на САЩ (NSF), наскоро публикуваха проучване, което предлага начини за устойчиво пренасочване на използвани литиево-йонни батерии от електрически превозни средства за намаляване на техния въглероден отпечатък, става ясно от публикация на сайта на NSF. 

Експертите изследват как химията, повторната употреба и рециклирането на батериите влияят върху енергийната мощност и въздействието върху околната среда на литиево-йонните батерии за електромобили.

Анализът, публикуван в Science Advances, установява, че въглеродният отпечатък на такава литиево-йонна батерия може да бъде намален с до 17%, ако се използва повторно, преди да бъде рециклирана.

Батериите с намален капацитет за съхранение на енергия могат да бъдат използвани за съхранение на вятърна и слънчева енергия. Изследването е ключово за производството на литиево-йонни батерии за електрически превозни средства, които са проектирани за устойчивост вместо производителност.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback