fallback

САЩ планират спиране на износа на чипове и смартфони за Русия

Санкцията може да засегне индиректно бизнеси и в други страни

22.12.2021 | 10:27 Автор: Елеонора Танева

Американските власти обмислят строги мерки за експортен контрол, за да затруднят руската икономика, ако президентът Владимир Путин нахлуе в Украйна. Това твърди Ройтерс, позовавайки се на служител от администрацията на Джо Байдън.

Сред обсъжданите мерки са ограничаване на възможността на Русия да внася смартфони, ключови самолетни и автомобилни компоненти и материали от много други сектори. Те биха могли да имат голямо влияние върху руските потребители, промишлените операции и заетостта, информира investor.bg.

"В основата на подобно действие е фактът, че полупроводниците, които се влагат в телефоните на Huawei, включват компоненти, които са проектирани в Съединените щати. Това може да засегне чипове по целия свят въз основа на факта, че в тях ключовият принос идва от САЩ", уточни служителят от Белия дом.

Щатските власти възнамеряват да се консултират с ключови партньори в Европа и Азия, които биха могли да бъдат засегнати от тези мерки.

Санкциите ще бъдат в допълнение към икономическите мерки, които администрацията на Байдън обмисля след струпването на десетки хиляди руски войници по украинската граница. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback