Ролеви игри, магазини, социални мрежи - какво могат да ни предложат "метавселените"

Над 13 хил. китайци са кандидатствали да живеят на Марс

19.12.2021 | 17:33 Редактор: Жаклина Иванова
Ролеви игри, магазини, социални мрежи - какво могат да ни предложат

През 2017 г. правителството на Асгардия, "космическа нация", която претендира за суверенитет въз основа на собствеността си върху малък сателит, проведе акция за набиране на граждани в Хонконг. По това време министър-председателят Лена Де Уин обясни, че нейните лидери са били неподготвени за огромния интерес на Китай и са решили да организират събитие там.

Срещата се оказва препълнена с хора, а Де Уин говори ентусиазирано с публиката за всичко – от виртуални валути до политиката по отношение на извънземните цивилизации. В момента върховният съдия на Асгардия е адвокат от Китай, пише Пийт Суини в коментар Ройтерс.

Млади китайци, недоволни вероятно от стресиращия живот в китайските градове, се гмурват в научната фантастика, във фантастичните ролеви игри и други. Над 13 хил. от тях са кандидатствали да живеят на Марс. Китай е най-големият пазар на видео игри в света с прогнозни приходи от 46 млрд. долара за 2020 г.

Сега компании като гиганта в електронната търговия Alibaba и по-малки конкуренти залагат, че следващото поколение ще използва аватари и все така смело ще се гмурне в местните метавселени – огромни, потапящи дигитални светове, в които има игри, социални мрежи, бизнес конференции, магазини, симулации на секс и други.

Борсовият балон е огромен. Цената на листнатите в Шънджън акции на ZQGame, която заяви, че ще пусне игра за метавселената, са нараснали с 300% от началото на годината. По същия начин Inmyshow Digital Technology се радва на борсово рали, след като обяви, че разработва нещо, наречено Honnverse. Фирмите, свързани с очилата за виртуална реалност, както и доставчиците на облачни услуги, също записват ръст на борсата.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК