Лекари алармират: Внимавайте с отопляемите седалки на автомобилите

Алтернативата е да използвате специално покривало през зимата

15.12.2021 | 23:08 Редактор: Ваня Кузманова
Лекари алармират: Внимавайте с отопляемите седалки на автомобилите

Почти всички автомобили вече имат отопляеми седалки, но за да използвате тази функция, без да навредите на здравето си, трябва да спазвате няколко правила, категорични са лекарите.

От една страна отопляемите седалки са необходими, тъй като хипотермията може да провокира различни заболявания, преди всичко ишиас (радикулит) - често заболяване при шофьорите. Но има един много важен нюанс – системата трябва да се включи преди началото на шофирането, тоест докато водачът загрява автомобила, обикаля го, чисти снега или проверява нещо друго.

След като седнете зад волана, изключвате отоплението и потегляте, съветват лекарите. Според тях силното нагряване може да доведе до нежелани последствия. Необходимо е само за да се изключи усещането, че седите на нещо студено и нищо повече. Тялото няма нужда от загряване, най-малкото защото може да ви се наложи по всяко време да излезете от автомобила, а навън е много студено.

Изходът е да не затопляте седалките дълго време, а също и да избягвате дългото седене. Многочасовото шофиране в задръствания, което е характерно за жителите на големите градове, както и за шофьорите на камиони, несъмнено е вредно, напомнят учени от различни страни. Алтернатива е да използвате специално покривало през зимата, ако например кожените седалки в автомобила са прекалено студени.

Повече по темата четете на Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ами те
преди 2 години
Някои марки още преди 20 и повече години са направили автоматично да се изключва затоплянето след определено време (Форд например) ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Юсуф
преди 2 години
Има опасност да се пресече семенната течност и да станете импотентни,да се възпалят хемороидите и да се напука кожата на седалката.Опасно е! Сигнализирай за неуместен коментар